Mobiililaajakaista

Eri operaattorien mobiililaajakaistat

DNA:n mobiililaajakaistat Elisan mobiililaajakaistat Telian mobiililaajakaistat Moi Mobiilin mobiililaajakaistat

 

Pikalinkit

Halvin mobiililaajakaista: löydä edullisin mobiililaajakaista helposti

Tältä sivulta löytyvän vertailun avulla on helppo löytää halvin mobiililaajakaista.

  1. Mieti, millaiseen käyttöön mobiililaajakaista tulee
  2. Valitse vertailusta halvin mobiililaajakaista
  3. Siirry operaattorin nettisivuille
  4. Tilaa mobiililaajakaista

Mobiililaajakaistan hintaan vaikuttaa eniten netin nopeus. Mitä hitaampi netin nopeus, sitä edullisempi hinta.

Jotkin mobiililaajakaistat on myös hinnoiteltu eri tavalla kuin toiset, ja liittymät voivat sen takia vaikuttaa halvemmilta mitä ne oikeasti ovat. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti päivittäiseen hinnoitteluun perustuvien liittymien maksuihin – joissakin liittymissä maksat esim. 0,99 euroa jokaisesta päivästä jolloin käytät nettiä. Vähäisellä käytöllä tämä voi olla edullisempi vaihtoehto kuin kuukausimaksullinen mobiililaajakaista.

4G-netti kotiin

Kun mietitään järkevintä vaihtoehtoa kodin nettiliittymäksi, 4G-netti kotiin on vaihtoehto mihin moni lopulta päätyy.

4G-netti on kotiin melko sopiva valinta, sillä 4G-nopeudella pystyy hyvin katsomaan Netflixiä, televisiota ja tekemään töitä – yleensä 4G-yhteydellä nopeudet kun kuitenkin pysyttelevät helposti yli 40-50 Mb/s tasolla.

Joskus 4G-netti ei välttämättä riitä, tai ainakin joudut investoimaan paljon laadukkaaseen mobiilireitittimeen: ammattimaiseen pelaamiseen 4G-netin signaali ei nimittäin aina ole tarpeeksi hyvä. Pelaamisessa tärkeää on alhainen latenssi (eli aika millisekunneissa joka datalla kestää kulkea pelipalvelimelta kotilaitteelle ja takaisin), ja jos latenssi on liian korkea, pelaamisesta tulee takkuavaa.

Eri nettiyhteyksien tyypillisiä latensseja:

  • 4G-netti: n. 25-50ms
  • Laajakaista puhelinlinjoja pitkin: n. 20-30ms
  • Valokuitu: n. 2-15ms

Suurimmalle osalle netinkäyttäjiä 4G-netti on kuitenkin kotiin hyvä vaihtoehto: se on riittävän stabiili ja riittävän nopea jotta kaikki voivat tehdä omat askareensa internetissä sen kautta.

Paras rajaton nettiliittymä

Tältä sivulta löydät helposti parhaan rajattoman nettiliittymän. Päivitämme vertailua viikottain jotta käyttäjillämme olisi aina ajankohtaiset tiedot rajattomista nettiliittymistä.

(Löydät mobiililaajakaistojen vertailun tämän sivun yläreunasta)

Rajattomalla nettiliittymällä tarkoitetaan liittymäsopimusta jossa dataa voi käyttää rajattomasti sen sijaan, että käytössä olisi vain joku ennalta määritelty datapaketti.

Rajaton netti on nykyään hyvin tärkeä, sillä suuri osa netissä vietetystä ajasta kuluu videoita, sarjoja ja elokuvia katsellen, lisäksi monet pelit ja esimerkiksi laitteiden käyttöjärjestelmät vaativat suurien päivityspakettien lataamista, mitkä kuluttavat gigatavuittain dataa.

Mikä on edullisin nettiliittymä?

Puhelinliittymat.fi:n mobiililaajakaistavertailun avulla näet helposti, mikä on edullisin nettiliittymä. Tämän sivun yläreunassa sijaitsevasta vertailusta näet selkeästi, mitä mikäkin nettiliittymä maksaa ja mitä sillä rahalla saa.

Tyypillisesti rajattomat 4G-nettiliittymät maksavat tällä hetkellä n. 20 euroa kuukaudessa. Joskus erikoistarjousten aikaan hinta voi olla matalampi.

Moi Mobiilin nettiliittymät ovat tällä hetkellä normaalihintaisista 4G-liittymistä edullisimpia, mutta suurten operaattorien (Elisa, DNA, Telia) liittymät ovat usein erilaisissa kampanjatarjouksissa jolloin voit löytää ne edullisemmalla hinnalla kuin Moin nettiliittymät. Huomioithan että löydät aina tältä sivulta päivitetyt ja ajantasaiset hinnat.

Mitä laitteita tai vastaanottimia tarvitsen mobiililaajakaistaa varten?

Mobiililaajakaistaa varten tarvitset vain 4G-modeemin. 

4G-modeemeja myydään erilaisissa kokoluokissa – yleisesti tunnetuin 4G-modeemien muoto on pieni taskuun mahtuva mokkula. Se riittää yleensä peruskäyttöön.

Jos halutaan varmistaa optimaalinen netin nopeus ja signaalin vahvuus, on kuitenkin järkevää investoida laadukkaampaan 4G-modeemiin. Mitä vahvemmin laite pystyy vastaanottamaan ja lähettämään signaalia, sen paremmin nettisi toimii. Yleensä 4G-modeemeja ostaessa ei kannata nuukailla sillä hinnalla on yleensä suora vaikutus laitteen laatuun ja sitä kautta netin nopeuteen ja vakauteen.

Huomioithan että jos asut isossa talossa, voi olla järkevää hankkia lisäksi signaalinvahvistimia tai reitittimiä ja kytkimiä netin jatkamista varten. Signaali heikkenee nopeasti, mitä useampi seinä modeemin ja laitteen välillä on.

Miten mobiililaajakaistan voi tilata?

Mobiililaajakaistan tilaaminen on helppoa:

  1. Vertaile mobiililaajakaistoja tämän sivun yläreunasta löytyvällä vertailutaulukolla
  2. Valitse tilanteeseesi sopivin mobiililaajakaista
  3. Siirry operaattorin sivuille nappulaa klikkaamalla
  4. Tee tilaus operaattorin verkkopalvelussa

Kun olet tehnyt tilauksen, saat laitteet ja SIM-kortin nopeasti, yleensä 1-2 arkipäivän sisällä.

Toimiiko mobiililaajakaista koko Suomessa?

Tekniikan maailman vertailun mukaan DNA:n, Elisan (Saunalahti) ja Telian verkot ovat kaikki nopeita ja pärjäävät erittäin hyvin kansainvälisessä vertailussa. 4G-verkkojen nopeutta testattiin esim. vuoden 2017 lopulla etenkin maaseudulla ja taajama-alueilla, jossa nopeuksissa on suurin vaihtelu.

Maaseudulla oli kuitenkin aukkoja 4G-verkossa ja hyvin yleisesti jouduttiin tyytymään jopa vain 10 Mbit/s nopeuteen, joskus jopa vain 1 Mbit/s. Heikon yhteyden syy tosin johtui toisinaan osittain halvasta puhelimesta tai tabletista. Huomioi että tilanne on kuitenkin kehittynyt vuoden 2017 jälkeen. Tarkista aina tarkka kuuluvuuskartta operaattorien omilta sivuilta.

Testissä latausnopeudet vaihtelivat kaikissa verkoissa samalla skaalalla. DNA saavutti useimmin yli 100 Mbit/s nopeuden, mutta nopeus myös putosi alle 10 Mbit/s useammin kuin Telialla ja Elisalla. Upload-nopeudet olivat kaikilla hyvin samanlaisia. Viive oli keskimäärin korkein DNA:n verkossa.

Käyttäjän näkökulmasta isoissa kaupungeissa nopeudet ovat erittäin hyviä ja riittävät myös vaativampaan käyttöön. Suomen keskiarvo, 43 Mbit/s on kansainvälisessä vertailussa mailman huipputasoa. Suomessa on kuitenkin paljon syrjäseutuja, ja sinne mobiililaajakaistaa ostettaessa kannattaa tarkistaa ensin kunkin verkon kuuluvuus.

Kuinka nopea mobiililaajakaista voi olla?

Yleisesti käytännöllinen maksiminopeus latauksissa on..

  • 5G-liittymällä, 5G-verkon alueella 100 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 100-1000 Mbit/s)
  • 4G-verkon alueella on 50 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 5–50 Mbit/s)
  • 3G Dual Carrier -verkon alueella 42 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 0,4-20 Mbit/s)
  • 3G-verkon alueella 21 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 0,4–10 Mbit/s)
  • 2G-verkon alueella 236 kbit/s (yleinen vaihteluväli 20–236 kbit/s)

4G LTE verkossa yli 100 Mt nopeudet ovat periaatteessa mahdollisia, mutta yleinen vaihteluväli myös näissä liittymissä ovat 4G LTE -verkossa 5-80 Mb/s. Jos et aivan välttämättä halua nopeinta mahdollista liittymää, voit pysytellä esimerkiksi 50 Mb/s liittymissä. Teoreettisista yli 100 Mb nopeuksista et nimittäin pääse nauttimaan kuin kaupunkien keskustoissa, jos sielläkään.

Lähtevän liikenteen maksiminopeus on 4G-verkossa 50 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 3–40 Mbit/s), 3G Dual Carrier -verkon alueella sekä 3G-verkossa 5,8 Mbit/s (vaihteluväli 0,1–4 Mbit/s) ja 2G-verkossa 118 kbit/s (vaihteluväli 10–50 kbit/s).

3G-verkossa käytetään HSPA-yhteyttä (0,4-6 Mbit/s) ja sen ulkopuolella EDGE- ja GPRS-nopeuksia (30-160 kbit/s). Eri operaattorit käyttävät laitteesta eri nimityksiä: DNA puhuu mokkulasta, Elisa ja Saunalahti mobiililaajakaistasta, Sonera nettitikusta ja TeleFinland liikkuvasta laajakaistasta. Kaikilla näillä termeillä tarkoitetaan kuitenkin samaa asiaa.

Mokkula on kätevä etenkin paljon matkustaville tai kun halutaan pysyä mukana maailman menossa myös kesämökillä tai vaikkapa lukea sähköpostia ja hoitaa työasioita tien päällä tai junassa. Ulkomailla mokkula ei toimi, koska esimerkiksi rajavyöhykkeellä asiakkaalle voisi koitua odottamattomia laskuja mokkulan käyttäessä muuta kuin kotiverkkoyhteyttä. Harvat käyttävät mokkulaa ainoana verkkoyhteytenä, vaikka sille ei rajoitetun yhteysnopeuden lisäksi olekaan mitään varsinaista estettä.

Usein kysytyt kysymykset mobiililaajakaistoihin liittyen

Onko mobiililaajakaista luotettava?

Jos alueella on hyvä 4G-kattavuus ja 4G-modeemisi on aseteltu talon parhaaseen kohtaan signaalin vahvuuden suhteen, mobiililaajakaista on nykyään hyvin vakaa ja luotettava vaihtoehto kodin nettiyhteydeksi.

Miten löydän sopivan mobiililaajakaistan?

Vertailutaulukostamme näet selkeästi mitä mikäkin mobiililaajakaista maksaa, ja mitä sillä rahalla saat. Voit sen jälkeen siirtyä helposti operaattorin sivuille ja tehdä tilauksen.

Tarvitsenko kalliita laitteita mobiililaajakaistaa käyttääkseni?

Tarvitset vain 4G-modeemin. Niiden hinnat vaihtelevat kympeistä satoihin euroihin. Halvemmallakin laitteella pärjää, mutta kalliimmilla 4G-modeemeilla netti on yleensä vakaampi ja hieman nopeampi.